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Office of the Attorney General
State of Louisiana

Opinion No. 85-18
January 11, 1985
12-A Contractors
90-A-1(a) Public Funds & Contracts Construction
Project managers who will not engage in the construction of a public work need not be a licensed contractor.

Mr. Roger Magendie

Director

Office of Facility Planning and Control
P.O. Box 44095

Baton Rouge, Louisiana 70804

Dear Mr. Magendie:

This is in response to your request for an opinion relative to whether a project manager must be a licensed con-
tractor under R.S. 37:2150-2163.

R.S. 37:21B1 makes it unlawful to engage in the business of contracting, as defined by R.S. 37:2157 without
having qualified as a contractor (acquiring a license from the State Licensing Board for Contractors).

R.8.37:2157A defines a contractor, for the purposes of licensing as:

. any person, firm, partnership, copartnership, association, corporation, or other organization, or any com-
bination thereof, who undertakes, attempts, or submits a bid or offer to construct, supervise, superintend,
oversee, direct or in any manner assume charge of the construction, alteration, repair, improvement, move-
ment, demolition, putting up, tearing down, or furnishing labor, material, or equipment and installing same
for any building, highway, road, railroad, sewer, grating, excavation, pipeline, public utility structure,
project, development, housing or housing development, improvement, or any other construction undertaking
for which the cost of same is fifty thousand dollars or more.

Your letter indicates that the “ project manager ” will perform observation functions and serve as the on-site
representative of the owner. This suggests that he would be doing what the actual “owner” or his representative
would be doing in a private sector construction project and certainly an owner cannot be required to be a li-
censed contractor in order to observe the construction and represent his own interests. As a representative of the
owner, the “ project manager ” clearly will not be supervising, directing or in charge of the construction which
is the undertaking of the contractor, not the owner. Under these circumstances, the project manager is not re-
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quired to be a licensed contractor under R.S. 37:2150-2163.

In further support of this opinion, it is our understanding that a licensed contractor will be in direct charge of the
construction aspect of the projects in question and that the contractor, and not the project manager, will be
charged with those duties and responsibilities outlined in R.S. 37:2157A.

In light of the foregoing, it is the opinion of this office that the project manager, as described by your letter
dated January 9, 1985, does not have to be a licensed contractor.

Very truly yours,
William J. Guste, Jr.
Attorney General

BY Glenn R. Ducote
Assistant Attorney General
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